Två böcker om anabaptismen – en tjock och en tunn


C. Arnold Snyder är professor i historia vid Conrad Grebel University i Waterloo, Canada. Han är en av världens främsta auktoriteter på Anabaptismens historia. Han har skrivit många intressanta böcker. Här presenteras två av dem.
Anabaptist History and Theology – An Introduction är en mastig volym på 430 sidor. Det är den absolut bästa genomgången av 1500-talets anabaptistiska rörelse som jag har läst. Den berättar historien, presenterar teologin och diskuterar problem och frågeställningar. Snyder är mycket kunnig och uppdaterad på den senaste forskningen (boken skrevs 1995). För den som verkligen vill lära känna anabaptismen på djupet är den här boken ett måste. Boken presenterar de olika grenarna av den anabaptistiska rörelsen och täcker in hela det teologiska spektrat, från bibelsyn, frälsning och församlingen till hur anabaptismen såg på jämlikhet mellan könen, äktenskapet, ekonomin och svärdet.

Boken finns även i en enklare omarbetad version: Revised Student Edition.

C. Arnold Snyder skriver också enklare mer lättlästa böcker för en bredare publik. Till dem hör det lilla häftet From Anabaptist Seed – Exploring the historical center of Anabaptist teachings and practices. Denna lilla bok har bara 50 sidor, men är ändå en mycket god introduktion till anabaptismens kärna. Den skrevs på uppdrag av Mennonite World Conference och syftet var att göra mennoniterna i världen medvetna om sina historiska rötter. Den har blivit översatt till många olika språk och spridits bland mennoniter i hela världen. Den kommer snart ut på svenska. I Sverige finns visserligen inte många mennoniter, men även svenska kristna har mycket att lära av anabaptismen.
Den lilla boken tar upp det centrala i anabaptistisk tro och praktik; läran om frälsningen och hur man förstår Guds vilja, församlingssynen med dop, Herrens måltid och ömsesidig fostran och lärjungaskapet med betoningen på att tala sanning, ekonomiskt delande och pacifism.
Boken är kortfattad och lättläst. Och den är en utmärkt introduktion till anabaptismen för den som inte vill läsa några tjocka volymer, utan nöjer sig med det lilla.
Den engelska utgåvan kan beställas på nätet.
Uppdatering: Boken finns numera på svenska med titeln Ett frö av anabaptism.

Ett svar på ”Två böcker om anabaptismen – en tjock och en tunn”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *