Träff för anabaptistiska nätverk och Mennonite World Conference

Tom Rutschman berättar här om Mennonite World Conference 2015 och den internationella träff för anabaptistiska nätverk som hölls i samband med den.

I samband med mennoniternas världskonferens i Harrisburg, Pennsylvania 21-26 juli 2015 samlades ett antal representanter för anabaptistiska nätverk några dagar i förväg. Eftersom jag skulle tolka på konferensen fick jag representera det skandinaviska nätverket.  Det var meningen att Jonas Melin skulle delta via Skype, men teknisk strul begränsade hans inlägg till en hälsning från Skandinavien i början av träffen.

Representerade där fanns det folk från Nya Zealand och Australien, Storbritannien, Filippinerna, Korea, Sydafrika, Kina och ett nätverk för Sydamerikanska kvinnliga anabaptistteologer. Det var första gången man har haft en träff av detta slag, så vi ägnade tid att lära känna varandra och dela med oss av den socio-politisk, ekonomisk och andliga verkligheter i våra länder.  Sedan fick vi tänka på hur den anabaptistiska berättelsen påverkar hur vi handlar i de sammanhang vi befinner oss i. Och hur vår strävan efter fred, rättvisa, frihet och hopp formas av denna vision.

När vi samtalade kände jag att det vi hade gemensamt var att när vi upptäckte den radikala reformationen anabaptisterna stod för kände vi att vi hade hittat hem. Vi behövde inte söka längre för det vi kände som saknades i hur man kan leva ut sin tro. Det är möjligt att leva ett Jesu lärjungaskapsliv i alla världens länder.

Frågan om hur vi kan fortsätta att hålla kontakt mellan dessa nätverk löstes inte. Om sex år blir nästa världskonferens i Indonesien så man kunde träffas där igen—men vi tyckte att det var nog så långt borta.  Inget annat förslag fanns förutom att träffas via våra hemsidor.

Temat för själva världskonferensen med 7.500 deltagare från 65 länder var ”Att vandra med Gud”, med olika underrubriker varje dag.  Varje dag, efter mycket musik från alla världens hörn i alla möjliga språk, lyssnade vi på två talare (en ung person och en som var mer känd) och sedan samlades vi i små ”vänskapsgrupper” för att bearbeta det som hade sagts och lära känna varandra.  Sedan på eftermiddagen var det ett smörgåsbord av workshops man kunde välja mellan eller åka på en ”service project” eller besöka något som hade samband med Anabaptisterna och sen en kvällsgudstjänst med återigen mycket musik och en predikan.

En workshop som var mycket intressant var Amishfolket från Nickel Mines som berättade om dödsskjutning i en Amish grundskola och hur dom kunde förlåta gärningsmannen. Det fanns också tillfälle att vara profetisk. Ett par dagar åkte många till stadshuset för att protestera mot den amerikanska användning av drönare i krigsföring.

På Vimeo kan man ta del av ganska mycket av konferensen (Mennonite World Conference). Tom Yoder Neufeld, som var i Sverige och Norge som gäst av Nätverket Anabaptist förra hösten, gav en presentation som finns där och var givande: Gå till https://vimeo.com/134214433  och bläddra till 1:07 (efter att ha lyssnat till lite musik i början!).

Gemenskap och att lära känna folk från olika bakgrunder som försöker leva ut sin tro i olika länder var förmodligen det jag tyckte var det bästa av konferensen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *