En resa i anabaptisternas fotspår

Uppdatering 2 juni 2016. Tyvärr har denna resa blivit inställd på grund av för dåligt intresse. Vi återkommer förhoppningsvis med en ny resa så småningom.

 

Tillsammans med Exodusresor och reseledaren P-O Ängegärd kan vi nu bjuda in alla intresserade till en resa i anabaptismens fotspår den 3 – 10 sept 2016.

Följ med på en resa för att upptäcka frikyrkorörelsens rötter i Centraleuropa. Vi reser i de första anabaptisternas fotspår och besöker historiskt viktiga städer som Zürich, Bern, Strasbourg och Münster. Den mesta tiden tillbringas i Schweiz där den anabaptistiska rörelsen föddes 1525. Under resan får vi även möta Mennonitkyrkan, en av de kyrkor som har sina rötter i den anabaptistiska rörelsen. Resan kommer att ge en fascinerande kombination av lärdomar från historien och utmaningar till vår tid. Kaplan för resan är Jonas Melin, pastor i Alliansmissionen med stor sakkunskap om anabaptismens historia, tro och liv.

Priset är 11.695:- med boende i dubbelrum, halvpension.
Resan arrangeras av Exodusresor och du kan anmäla dig på deras hemsida.
Folder finns att hämta här. 

Dagsprogram med preliminära tider.

Lördag 3 september

Vi påbörjar resan i Jönköping tidigt på morgonen. Med möjligheter till påstigning utmed vägen söderut, samt på Kastrup, så når vi till kvällen Bremen och vårt hotell där vi har vår första övernattning. 

Söndag 4 september.

Avfärd med bussen och efter några timmar når vi Münster. Där får vi en guidadrundtur med lokal guide som ger oss en inblick i stadens anabaptistiska historia. 
Efter lunch åker vi vidare till Weierhof. Där väntar middag och övernattning hos familjer som tillhör Mennonitkyrkan. 

Måndag 5 september.

Weierhof har ett mennonitiskt arkiv och forskningscenter, vilket vi besöker på förmiddagen. Sedan blir det bussresa till Strasbourg i Frankrike. Även den staden har en rik historia ur ett anabaptistiskt perspektiv. Där blir vi guidade av sakkunnig lokalguide. 
Därefter åker vi vidare till Schweiz, närmare bestämt till Emmental för middag och övernattning på hotell. 

Tisdag 6 september

Vi gör en dagsutflykt i trakten kring Emmental för att tillsammans med lokal guide besöka platser där anabaptisterna gömde sig under förföljelsen. Vi besöker även kyrkan i Summiswald, bondgården Haslibacher och slottet Tracheslwald. Det blir även lite tid för att smaka Emmentaler-ost. 
Vi återvänder till samma hotell för ännu en natt. 

Onsdag 7 september

Idag gör vi en lite längre utflykt. Guidad vandring i Bern och Muséet i Langnau. Vi hinner även besöka Mennonitkyrkan i Langnau. Därefter återvänder vi återigen till samma hotell för övernattning. 

Torsdag 8 september.

Vi åker mot Schleitheim, där vi ska bo över. På vägen hinner vi ha en stadsvandring i Zürich, besöka Zollikon, där den första anabaptistiska nattvarden firades, med mera. 

Fredag 9 september

I Schleitheim hittar vi muséet med den första Anabaptistiska trosbekännelsen. 
Efter att ha besökt muséet börjar vi sakta vår hemresa. Vattenfallen i Schaffhausen och lunch blir det sista i Schweiz. Därefter vänder vi norrut och åker till vårt hotell i trakten av Kassel. 

Lördag 10 september.

Från Kassel och hem tar det hela dagen. Förhoppningsvis har vi många intryck, mycket att samtala om, och mycket att fundera på under bussresan hemåt. På kvällen ankommer vi till Sverige, och vi får säga adjö till varandra efter en spännande resa. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *