MennoNerds – nätverket för anabaptistiska nördar

Av Micael Grenholm, medlem i Nätverket Anabaptist, bloggare på Hela Pingsten och mycket annat.

Sommaren 2013 upptäckte jag ett nordamerikanskt nätverk av anabaptistiska bloggare som kallades för MennoNerds – mennonitnördar. Det beskrevs som en samlingsplats för dem som ”totally ’geeks out’ over things related to Anabaptism”. Jag skickade en förfrågan om min engelska blogg Holy Spirit Activism (http://holyspiritactivism.wordpress.com) kunde få ingå i nätverket och de sa glatt ja – jag var den första utanför USA och Canada som ville vara med.

Under året som gått har MennoNerds varit till stor betydelse för Holy Spirit Activism, som dittills trots sin internationella potential varit rätt liten jämfört med min svenska blogg Hela Pingsten. MennoNerds har länkat till mina inlägg på sin blogg, facebooksida och twitterkonto och ofta har andra MennoNerdar kommenterat och diskuterat mina alster – på ett väldigt respektfullt och konstruktivt sätt som ofta saknas i svenska teologiska internetdiskussioner. Mitt budskap om att anabaptism bör förenas med karismatisk tro har tagits emot med öppna armar, i nätverket finns bara en cessationist (dvs. en som tror att Andens mirakulösa gåvor upphörde med apostlarna) men han har bara blivit mer öppen för det övernaturliga efter att vi ”träffats”.

MennoNerds anordnar bloggserier som jag har deltagit i – däribland konflikten i Syrien ur ett anabaptistiskt perspektiv och mission och andlighet ur ett anabaptistiskt perspektiv. I oktober inbjöds jag även till att delta i en Google + hangout (en bättre version av Skype) om anabaptistiska samfund, som går att se här: https://www.youtube.com/watch?v=uP12ZFZpxgQ Amerikanarna var väldigt nyfikna att höra mitt perspektiv eftersom jag förklarade att det inte finns anabaptistiska samfund i Sverige, men anabaptismen är ändå rätt populär bland vissa kretsar i och med sin betoning på fred och rättvisa.

I höst kommer MennoNerds också släppa sin första bok: A Living Alternative: Anabaptist Christianity in a Post-Christendom World. Denna antologi kommer som titeln antyder beskriva anabaptismens relevans i ett sekulärt samhälle där kyrkan inte längre dominerar det politiska livet, ”post-Christendom”, tankegångar som lånats av den brittiske anabaptisten Stuart Murray som också kommer skriva förordet till A Living Alternative. Jag bidrar till boken med ett kapitel om karismatisk anabaptism, hur fred och rättvisa kan förenas med tecken och under.

Som ni förstår är jag väldigt glad och tacksam att få vara en del av MennoNerds och kan verkligen rekommendera alla som är intresserade av anabaptism att följa deras hemsida, facebook och twitter. Har ni en hemsida där ni skriver regelbundet på engelska kan jag verkligen rekommendera er att ansluta er till nätverket också. Be gärna att MennoNerds får bli till ännu större välsignelse, att fler upptäcker anabaptismens radikala kristendomsform genom dem och att Gud ska öppna ännu fler dörrar för oss.

One thought on “MennoNerds – nätverket för anabaptistiska nördar

  1. Forgive me replying in English on a non-English site but I\’m very, very excited to find this article here.

    Yes, please, if you are someone who identifies with Anabaptist ideas and convictions and you are not from North America, please apply to be one of our bloggers. You can find the link at http://mennonerds/becoming-an-author/

    God bless!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *