Flerstämmig församling

flerstammigStuart Murray är en av ledarna för The Anabaptist Network i Storbritannien. Han har skrivit många böcker i olika ämnen, bland annat om anabaptismen och om att vara kyrka i efterkristendomstiden. Hans böcker presenteras här och här.

På svenska kom förra året hans bok Radikalt lärjungaskap – med inspiration från anabaptismen, som är en utmärkt introduktion till anabaptismen och vad den kan betyda för kyrkan i vår tid.

Nu har vi glädjen att presentera ännu en bok av Stuart Murray på svenska. Boken heter Flerstämmig församling och den här gången har han skrivit tillsammans med sin fru Sian. På engelska heter boken Multi-Voiced Church (i England) och The Power of All (i USA).

Det finns en oroande tendens till att det bara är en eller ett fåtal röster som hörs i dagens församlingsliv med alltmer fokus på plattformen, där gudstjänster ibland blir mer som konserter och det är proffsen som styr. Därför behövs den här boken som en välkommen motvikt. (Även boken Radikalt lärjungaskap tar upp det här ämnet i kapitlet om församlingen.)

Stuart och Sian Murray Williams förklarar grundligt vad som menas med en flerstämmig församling, hur den kan fungera i praktiken och vilka svårigheter den måste brottas med. De hämtar mycket stoff ur egna och andras erfarenheter.

Boken börjar med att ge en rejäl biblisk grund för flerstämmighet och fortsätter med en kyrkohistorisk översikt som förklarar varför flerstämmigheten ofta tappas bort.

Sen fortsätter boken med fyra mycket bra kapitel som i tur och ordning tar upp gudstjänster, undervisning och lärande, gemenskapsbyggande och beslutsfattande och visar hur flerstämmighet kan tillämpas på dessa fyra områden och vilka svårigheter som finns. Boken innehåller många praktiska exempel och förslag. Den är en verklig guldgruva. Författarna tydliggör också att den flerstämmiga församlingen är nödvändig för genuin mission i dagens komplexa värld och att församlingen måste vaka över sin flerstämmighet om den ska bevaras frisk och sund.

Vi skulle önska att många församlingsledare, församlingsplanterare och andra kristna i vårt land läste den här boken. Den har så mycket viktigt att säga. Vi behöver församlingar där många röster hörs!

Boken ges ut av det lilla förlaget Evangelie och detta är förlagets tredje titeln med anknytning till anabaptismen. Den kan beställas på förlagets hemsida eller köpas i en bokhandel nära dig.

One thought on “Flerstämmig församling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *